Artikkeli

Lämpimästi suositeltavia energiansäästövinkkejä

Nyt jos koskaan on energiansäästö tärkeää. Tarkkailemalla omaa energiankäyttöäsi ja muuttamalla käyttötottumuksiasi voit pienentää kotisi lämmönkulutusta jopa 10 prosenttia. Lue lämpimästi suositeltavat energiansäästövinkit.
Lapsi katsoo ikkunasta talvimaisemaa.
""

Tarkkaile energiankulutustasi

Nyt kannattaa olla perillä omasta energiankulutuksestasi.

Omakotitaloasukkaana pystyt seuraamaan hetkellistä kulutusta lämmönjakohuoneessa olevasta kaukolämpömittarista. Jos tarvitset lisää tietoa kaukolämpömittarin toiminnoista, asiakaspalveluumme auttaa.

Tiedot kuukausittaisesta kulutuksesta löydät kaukolämpölaskustasi.

Pidä huolta kaukolämpölaitteiston kunnosta

Kaukolämpölaitteiston toiminta ja kunto on hyvä tarkistuttaa määräajoin.

Kuntokartoituksessa varmistamme, että järjestelmä toimii edelleen energiatehokkaasti ja tuottaa lämpöä sekä lämmintä vettä tasaisesti.

Lue lisää kuntokartoituksesta.

""
""

Lämmitä sopivasti – makuuhuonetta voi viilentää

Säästät viisi prosenttia lämmitysenergiaa, kun lasket huonelämpötilaa yhdellä asteella.

Ihanteellinen oleskelutilojen lämpötila kodissa on 20–21 astetta. Tämä on sekä terveellistä että energiataloudellista. Makuuhuoneen lämpötila kannattaa pitää jopa alempana eli 18–20 asteessa –viileässä nukut paremmin. Alenna lämpötilaa etenkin niissä huoneissa, joissa et oleskele.

Älä haaskaa vettä

Lämpimän veden osuus voi olla jopa puolet vuotuisesta energiankulutuksestasi. Lyhennä suihkutteluaikaa – voit vaikka haastaa itsesi ja perheesi kahden minuutin suihkuun.

Vältä ammekylpyjä, sillä ne kuluttavat vettä viisi kertaa enemmän kuin suihku.

Hampaita pestessä ei kannata valuttaa vettä.

Pese astiat ja pyykki täysinä koneellisina ja käytä pika- ja säästöohjelmia aina kun mahdollista. Jos tiskaat astioita käsin, pese ne tiskialtaassa – älä juoksuta vettä turhaan.

""
""

Tarkista lämminvesivaraajan asetukset

Tarkista, onko lämminvesivaraajasi termostaatti säädetty oikein. Normaalioloissa saat riittävästi lämmintä käyttövettä, kun termostaatti on asetettu 55–65 asteeseen.

Jos asetusten tarkistaminen tuottaa päänvaivaa, kannattaa kutsua ammattilainen apuun.

Säädä termostaatit

Huolehdi, että lämpöpattereiden termostaatit toimivat kunnolla. Saman huoneen patterit kannattaa säätää samaan lämpötilaan. Muista jättää pattereiden ympärille ilmankiertotilaa.

Lattialämmitys voi olla energiasyöppö. Älä pidä lämpöä liian korkealla, vaan säädä lämpötila sopivaksi: lämpötila on riittävä, kun lattia tuntuu paljasta jalkapohjaa vasten juuri ja juuri lämpimältä.

""
""

Älä päästä lämpöä harakoille

Jopa kolmasosa asunnon lämpöhävikistä syntyy ilmanvaihdosta. Säädä ilmanvaihto lämmityskaudella mahdollisimman pienelle, mutta muista kuitenkin, että ilman on vaihduttava. Mikäli kotisi raitisilmaventtiilejä voi säätää, siirrä ne talvella pienemmälle.

Tuuleta tehokkaasti ja lyhyesti ristivedolla, älä jätä ikkunoita pitkäksi aikaa auki.

Lisää energiansäästövinkkejä löydät Astetta alemmas -kampanjasivustolta